Sustainability

Sustainable development

Blaak16 is een kantoorgebouw waar kwaliteit op meerdere manieren tot uitdrukking komt. Functioneel gezien is het voorzien van alle comfort en gemak om dienst te doen als werk- en verblijfs-omgeving van vandaag en morgen. De maatschappelijke meerwaarde zit in het duurzame karakter van de herontwikkeling met als resultaat het BREEAM Excellent certificaat en WELL GOLD certificaat.

Gevels met zeer hoge isolatiewaarde

De nieuwe gevels hebben een isolatie waarde van minimaal 4,0 m² K/W, om zodoende te kunnen streven naar een energieneutraal gebouw.

WKO en stadsverwarming

Voor het gebouw wordt er gebruik gemaakt van een WKO-systeem met een warmte-pomp. Deze manier van koelen en verwamen gaat uit van een geleidelijke aanpassing aan warme en koude periodes. In het geval van extreme pieken wordt de verwarming uit de WKO aangevuld met stadsverwarming. Door toepassing van een WKO-systeem wordt een reductie van ongeveer 30% op het energieverbruik gerealiseerd ten opzichte van een conventionele installatie.

 

Klimaatplafonds

Deze manier van verwarmen en koelen levert een aanzienlijk lager energieverbruik dan de conventionele methoden.  Bovendien zorgt dit systeem voor een zeer comfortabel binnenklimaat met weinig temperatuurschommelingen. Doordat de verwarmings- en koelunits per stuk regel-baar zijn, kan de temperatuur ook per ruimte worden geregeld. Daarnaast is het ook mogelijk om de ramen te openen, hierbij wordt het binnenklimaat niet ontregeld.

Watergebruik

De drinkwaterinstallatie is voorzien van een lekdetectiesysteem. Daarnaast zijn alle sanitaire ruimtes uitgerust met waterbesparende toiletten en kranen.

Verlichting

Het gebouw wordt verlicht door middel van energiezuinige LED verlichting in combinatie met aanwezigheidsdetectie.Het geïnstalleerd vermogen van de verlichting is ca. 50% lager dan wat gebruikelijk is, waardoor het gebouw min-der hoeft te worden gekoeld. Langs de binnengevel wordt de verlichting voorzien van daglicht afhankelijke regeling.

Sprinkler

Blaak16 is voorzien van een sprinkler-installatie. Met het toepassen van een sprinklerinstallatie leent het gebouw zich voor grotere brandcompartimenten en maximale indeling-flexibiliteit.